Categorieën
Madam Art

Raku stoken

Raku stoken is een Japanse pottenbak techniek. Het was een onderdeel van de theeceremonie in de oude Japanse Zen-cultuur, aan het einde van de 16e eeuw. Deze stook techniek werd toegepast om thee servies een craquelé uiterlijk te geven. Dit deden ze zodat de kopjes minder klank gaven tijdens de ceremonie.

Raku stoken is een avontuur met vuur. Deze aparte stook techniek geeft net het keramiek wat extra’s. Nadat het werk biscuit gebakken is wordt de glazuur stook van het werk in de speciale raku oven gestookt. De werken worden in korte tijd opgestookt tot 1000 graden celsius. Met speciale tangen wordt het werk roodgloeiend uit de oven gehaald. Door dat het hierdoor bloot wordt gesteld aan de buitenlucht craqueleert de glazuur. De breuklijntjes worden zichtbaar doordat het werk direct in een ton met zaagsel wordt gedaan en het zaagsel vlam vat door de hitte. Hierna plaatsen we een deksel op de ton waardoor er reductie ontstaat. Door de rook worden de breuklijnen mooi donker gekleurd.

Wil jij dit mooie proces eens bijwonen en je eigen biscuit gebakken werk raku stoken? Kom dan mee doen met de raku stook dag. En kun je het proces van dichtbij mee maken.

De eerst volgende workshop komt eraan! Op 13 en 20 mei Vogels boetseren en raku stoken!!

  • Vogels boetseren en raku stoken 13&20 Mei 2023
  • 2-daagse Boetseer + Raku workshop €130,– p.p. minimaal 4 deelnemers max 6.
   • Dag 1 Boetseren: zaterdag 13 mei Van speciale rakuklei gaan we vogels maken. Deze worden biscuit gebakken en kunnen een week later op dag 2 raku geglazuurd worden en gestookt.
   • Dag 2 Raku stoken:  zaterdag 20 mei 10:30-15:30 We gaan de vogels glazuren en daarna Raku stoken. 
   • Alle kosten zijn inclusief  raku klei de biscuit stook kosten en de kosten van glazuur en raku stook. Koffie/thee staat klaar, De lunch is hier niet bij inbegrepen. Je kunt zelf een lunch meebrengen

Losse rakustook dag boeken:

Heb je eigen klei werk? Je neemt je eigen biscuit gebakken werk mee. Het werk moet grove chamotte bevatten. Dus  40% of hoger. In de ochtend gaan we glazuren en in de middag gaan we raku stoken. De Raku workshop kost €75,– p.p. en is inclusief glazuur voor 2 kleine werkjes of 1 groter werk (max. 15 bij 20cm hoog), inclusief de stookkosten, koffie en thee.  

Deze dag is te boeken vanaf 4 personen. 

Heb je geen eigen biscuit gestookt werk? Doe dan mee met de 2-daagse Boetseer + Raku dag.  De 2 daagse Raku workshop bestaat uit 1 dag boetseren van een hoge vaas met raku klei en een dag raku stoken dan kost de workshop €135,– incl. Raku klei en biscuitstook glazuur koffie /thee . De workshop dagen zijn van 10:30 tot 16:00 met max. 6 personen

Als je mee wilt doen met een stook dag of 2 daagse workshop kun je je opgeven via de email info@madam-art.nl .

Agenda Data:

 • Losse raku stook dag boeken? In overleg kan een gewenste datum geprikt worden. Er kan al met een kleine groep worden raku gestookt. En is te boeken vanaf 4 personen. Een raku dag duurt van 10:00-16:00. en kost €75,- p.p. Koffie en thee staat klaar. Graag zelf lunch meebrengen.

 • Vogels boetseren en raku stoken 13&20 Mei 2023
 • 2-daagse Boetseer + Raku workshop €130,– p.p. minimaal 4 deelnemers max 6.
  • Dag 1 Boetseren: zaterdag 13 mei Van speciale rakuklei gaan we vogels maken. Deze worden biscuit gebakken en kunnen een week later op dag 2 raku geglazuurd worden en gestookt.
  • Dag 2 Raku stoken:  zaterdag 20 mei 10:30-15:30 We gaan de vogels glazuren en daarna Raku stoken. 
  • Alle kosten zijn inclusief  raku klei de biscuit stook kosten en de kosten van glazuur en raku stook. Koffie/thee staat klaar, De lunch is hier niet bij inbegrepen. Je kunt zelf een lunch meebrengenvogels