Workshop data: 7/9 rn 14/9
De eerst volgende 2daagse workshop komt eraan! In september gaan we Vogels, vazen, appels, schalen of tegels boetseren en raku stoken!!
-
- Vogels boetseren en raku stoken op 7 en 14 september 2023
- 2-daagse Boetseer + Raku workshop €160,– p.p. minimaal 4 deelnemers max 6.
-
- Dag 1 Boetseren: zaterdag 2 september Van speciale raku klei gaan we boetseren. De werken worden biscuit gebakken en kunnen een week later op dag 2 raku geglazuurd worden en gestookt.
- Dag 2 Raku stoken: zaterdag 9 september 10:30-15:30 We gaan de vogels glazuren en daarna Raku stoken. In de speciale raku ton.
- Alle kosten zijn inclusief raku klei de biscuit stook kosten en de kosten van glazuur en raku stook. Koffie/thee staat klaar, De lunch is hier niet bij inbegrepen. Je kunt zelf een lunch meebrengen
Losse rakustook dag boeken? Dat kan!!
Heb je eigen klei werk dat geschikt is voor raku stook. En dit is al biscuit gebakken dan kun je een losse rakustook dag boeken. Je neemt je eigen biscuit gebakken werk mee. De klei moet 40% chamotte of hoge bevatten. In de ochtend gaan we het werk glazuren en in de middag gaat de raku ton aan. Aan het eind van de dag ga je naar huis met je raku gestookte werk.
Koffie en thee zit er bij in begrepen.
je opgeven kan via de email info@madam-art.nl
- Losse raku stook dag boeken? In overleg kan een gewenste datum geprikt worden. Er kan al met een kleine groep worden raku gestookt. En is te boeken vanaf 4 personen. Een raku dag duurt van 10:00-16:00. en kost €75,- p.p. Koffie en thee staat klaar. Graag zelf lunch meebrengen.
Waar de techniek rakustook vandaan komt
Raku stoken is een Japanse pottenbak techniek. Het was een onderdeel van de theeceremonie in de oude Japanse Zen-cultuur, aan het einde van de 16e eeuw. Deze stook techniek werd toegepast om thee servies een craquelé uiterlijk te geven. Dit deden ze zodat de kopjes minder klank gaven tijdens de ceremonie.
Raku stoken is een avontuur met vuur. Deze aparte stook techniek geeft net het keramiek wat extra’s. Nadat het werk biscuit gebakken is wordt de glazuur stook van het werk in de speciale raku oven gestookt. De werken worden in korte tijd opgestookt tot 1000 graden celsius. Met speciale tangen wordt het werk roodgloeiend uit de oven gehaald. Door dat het hierdoor bloot wordt gesteld aan de buitenlucht craqueleert de glazuur. De breuklijntjes worden zichtbaar doordat het werk direct in een ton met zaagsel wordt gedaan en het zaagsel vlam vat door de hitte. Hierna plaatsen we een deksel op de ton waardoor er reductie ontstaat. Door de rook worden de breuklijnen mooi donker gekleurd.
Wil jij dit mooie proces eens bijwonen en je eigen biscuit gebakken werk raku stoken? Kom dan mee doen met de raku stook dag. En kun je het proces van dichtbij mee maken.
Dit delen:
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Mastodon (Wordt in een nieuw venster geopend)